Citronärla/Motacilla Citreola


Motacilla Citreola

  • Citronärlan häckar i östra Europa och i Asien.
  • Den är en flyttfågel som övervintrar i södra Asien, ofta i höglandsområden, och så långt söderut som Bangladesh, Burma, Thailand och Laos. Dess utbredningsområde håller på att utvidgas västerut, och den är en sällsynt, men allt vanligare gäst, i Europa. Exempelvis häckar nominatformen i Finland och Polen sedan 1994. Den har påträffats över stora delar av världen, exempelvis på Island, i Australien, Sydafrika, USA och Seychellerna och den observeras sällsynt i Sverige
  • Citronärlan är slank och har ärlesläktets karakteristiska långa, vippande stjärt. Den adulta hanen i häckningsdräkt är grå på ovansidan och lysande gul undertill och har gult huvud. I annan dräkt är det gula på undersidan vitare och huvudet brunare. De tre underarterna skiljer sig något åt i fjäderdräkt men det är främst hanen calcarata som är distinkt.
  • Den häckar på fuktiga ängar och tundra och bygger sitt skålformiga bo på marken. Den lägger 4-6 fläckiga ägg som båda föräldrar ruvar i 14-15 dygn. Föräldrarna tar sedan hand om ungarna tills de är flyga efter 13-15 dygn.
  • Citronärlan äter insekter och lever i öppna landskap nära vatten.
Det ni!
Hejsålänge!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0